terug naar de overzicht

 

Leeuwarden

15 en 16 oktober

 

Het derde weekend van de Maand van de Grafiek ligt de focus op Leeuwarden. Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen in de Culturele Hoofdstad 2018 en de exposities te bezoeken.

 

1

Grafisch Atelier Friesland

1 okt - 30 okt

ma-za 9-17 uur

Expositie Wim Jonkman en Tanja Engelberts Wim Jonkman (Groningen, 1947, steendrukken) neemt graag een loopje met het platte vlak. In zijn fragmentarische decors, vol doorkijkjes en spiegelingen, laat hij mysterieuze figuren opduiken. Zo schept hij kleine toneelscènes die de verbeelding prikkelen. Tanja Engelberts (1987, Den Haag,mixed media) onderzoekt in haar werk hoe je de menselijke ervaring van het landschap kunt vangen in fotografie en grafiek. Kun je lagen zoals geschiedenis en cultuur zichtbaar maken? En kun je het platte vlak een gevoel van ruimte geven?

 

Expositie Leden van het Grafisch Atelier

bij NHL Hogeschool, in het weekend gesloten.

 

15-16 okt

Open dag demonstraties, lezingen

zie: www.grafischatelierfriesland.nl

Kinderworkshops zie: www.kindermaand.nl

 

Haniasteeg 61

8911 BX Leeuwarden

www.grafischatelierfriesland.nl

 

2

Galerie Roos van Tudor

3 sept - 6 nov

vr - zo 13–17 uur

Expositie Impressie van Rome werk van José Witteveen. José Witteveen studeerde aan de ABK te Den Haag en werkt fulltime in het Grafisch Atelier Friesland, met tussentijds werkperiodes in Berlijn, Edinburg en Reykjavik.

Afgelopen tijd is zij voor 4 maanden in Rome artist in residence geweest. Tijdens de maand van de grafiek toont zij in Galerie de Roos van Tudor de etsen die zij daar gemaakt heeft.

 

Eewal 47-49

8911 GR Leeuwarden

www.roosvantudor.nl

 

3

Zi-zz-ART

1 okt - 30 okt

vr-zo 13-17 uur

Expositie Zout en Hout Werkplaats Zi-zz-ART presenteert in de maand oktober groot grafisch werk van Katerina Coufalova, Caroline Koenders en Rinke Nijburg. De combinatie van houtdrukken en etsen en ook tekeningen van deze grafici laten een interessante cross-over zien, zowel in de vorm als in het thema.

Het abstracte werk van Caroline Koenders, de organische vormen in houtdruk van Katerina Coufalova en de verhalende etsen van Rinke Nijburg geven een intrigerende impressie van de grafiek van dit moment.

 

Za 15 en zo 16 okt.

Op 15 en 16 oktober worden ’s middags workshops grafische technieken aangeboden.

Zie www.zi-zz-art.nl voor details.

Het pand staat op bedrijventerrein de Hemrik. Er is ruime parkeergelegenheid.

 

Ceresweg 16

8938 BG Leeuwarden

058 - 2804840

www.zi-zz-art.nl

 

 

4

De openbare bibliotheek

7 sept - 9 nov

ma-za openingstijden bibliotheek

Expositie Suzanne Hartmans Het spel met de waarneming en de optische illusie speelt een grote rol, met als basis de blinddruktechniek. De herhaling van de preeg in het witte etspapier en de later aangebrachte collage in een nieuw ritme vormen samen een ingetogen spel van licht en beweging.

 

Wirdumerdijk 34

8911CE Leeuwarden

www.sbmf.nl

 

5

Galerie Doet

wo-vr 12-17, za 11-17, 30 okt: 12-17 uur

Expositie Carola Blom en Doet Boersma In deze serie houdt Corina Blom het voorbijgaande leven vast dat zich niks van haar aantrekt en gewoon doorgaat met telkens terugkerende geestdodende gewoontes en soms leuk is en soms minder. Corina heeft zich gericht op het weergeven van de teerheid van het bestaan door het gebruik van flinterdun, bijna transparant rijstpapier. Ze heeft enkele laagjes over elkaar gehangen; op de onderste laag zit bladgoud dat door de bovenste laag met de droge naald heen schemert als een hidden treasure. Op de bovenste laag een weg met bomen. De weg gaat net als het leven gewoon altijd door. Het perspectief lijkt je automatisch verder te zuigen.

De papieren hangen in klemmen. Wanneer je erlangs loopt beweegt het en hoor je het knisperen. Het is alsof het zo weg kan waaien. Omdat het in klemmen hangt geeft het de indruk dat je het zo weg te kunt halen of kunt vervangen. Alsof er zo ook weer wat anders kan hangen. Ook geeft het mogelijkheden: wat hang je voor en wat achter?

 

Schrans 44

8932 NE Leeuwarden

www.galeriedoet.nl

 

6

Kunsthandel Galerie De Vries

1 okt - 29 okt

do-za 13-17.30 uur

Expositie van nationale en internationale grafiek. In de galerie is werk te zien van Marino Marini, Man Ray, J. Minne, Witteveen, de Vries e.a.

 

Turfmarkt 1

8911 KS Leeuwarden

www.kunsthandeldevries.nl

 

7

Artemisia in Kunstzaken

8 sept - 16 okt

do, vrij, za 12:30-17 uur

Expositie Ik val ... nee ik dans met etsen van Cisca Poldervaart. Het zijn de tere en ontroerende lijnen die ze in haar werk probeert te vangen. Artemisia is gespecialiseerd in Noord Nederlandse kunst van zowel gerenommeerde als talentvolle jonge kunstenaars. Naast schilderijen, tekeningen en grafiek omvat de collectie (koop en huur) ook sieraden en op bescheiden schaal sculpturen.

 

Eewal 98

8911 GV Leeuwarden

www.artemisiainkunstzaken.nl

last modified 2016-10-07           www.kalkowsky.nl