terug naar de overzicht

 

Den Haag

8 en 9 oktober

 

Het tweede weekend van oktober worden in Den Haag veel extra activiteiten georganiseerd. Er kan o.a. deel genomen worden aan een fietstocht langs de diverse locaties in de binnenstad, er zijn lezingen bij Meermanno en een koffieconcert bij Pulchri. Bij Art The Hague is de

VOG (Vereniging Originele Grafiek) aanwezig met een grote ledenexpositie, waaraan een groot aantal leden mee doen naast de grafiek-exposities die bij de diverse locaties te zien zijn.

 

>> PDF met alle informatie

 

1

Art The Hague

(Fokkerterminal zaal 11-13)

5 okt - 9 okt

wo 17-22, do, vr 14-21, za 11-20, zo 11-18 uur

Expositie Blauwdruk, de stand van de huidige grafische kunst. Ledententoonstelling Grafiekplatform VOG (Vereniging Originele Grafiek). Een keur van hedendaagse grafiek, alles uitgevoerd in het blauw. Te vinden bij Art The Hague, de jaarlijkse kunstbeurs met presentaties van gerenommeerde Nederlandse en Belgische galeries. NB. Entreekosten.

 

Binkhorstlaan 249

2516 BB Den Haag

www.artthehague.nl

 

2

Grafische Werkplaats

30 sept - 25 nov

ma, wo, vr 10-17

extra: vr 30 sept 19-23, za 1 en zo 2 okt 11-17, za 8 okt en zo 9 okt 13–17 uur

Expositie Black Beauty. Fluwelige zwarte lijnen, gitzwarte vlakken en inktzwarte handen … Misschien is grafiek wel op zijn sterkst in zwart-wit. Een expositie, lezingen en workshops in het teken van zwart in grafiek met etsen, linoleumsnedes, litho´s, riso´s en zeefdrukken. Positief en Negatief, dag en nacht. Zwarter dan zwart wie durft de uitdaging aan?

 

za 8 okt 13:30-16.30 uur

Fietstocht langs Haags Grafiek kosten € 8,-

Fiets mee op zaterdagmiddag langs diverse exposities over grafiek in de Haagse binnenstad o.l.v. kunsthistorica en coördinator Carola van der Heijden. Start: Grafische Werkplaats

 

za 8 okt 12–15 uur

Workshop Riso olv Bertus Gerssen, kosten € 35,-

Leef je uit op de analoge stencilmachines o.l.v. fotograaf en risokenner Bertus Gerssen. Je leert de basisprincipes van de analoge risograaf en gaat aan de slag met het thema van Black Beauty!

 

zo 9 okt 10–16 uur

Workshop Toyobo-etsen kosten € 90,-

In deze dagworkshop leer je een digitale foto, ontwerp of tekening over te zetten op een lichtgevoelige etsplaat en dit vervolgens af te drukken.

 

Prinsegracht 16

2512 GA Den Haag

www.grafischewerkplaats.nl

 

3

Spanjaardshof

8 okt - 6 nov

za 14-17:30 en op afspr (06-23658179)

Expositie VAN STEEN GEDRUKT litho’s van Jurjen Ravenhorst. Jurjen Ravenhorst toont in Galerie De Spanjaardshof zijn litho’s van het afgelopen jaar, waarin hij zijn onderzoek naar de diverse mogelijkheden binnen de lithografie en de combinatie van steendruk met andere grafische technieken voortzet.

 

za 8 okt 15 uur

Opening en boekpresentatie Tijdens de opening vindt tevens de presentatie plaats van het boek ‘632’ van Jurjen Ravenhorst. Deze uitgave bevat zes litho’s in de vorm van drie tweeluiken en heeft een oplage van maximaal 12.

 

Westeinde 58

2512 HE Den Haag

www.spanjaardshof.nl

 

 

4

Pulchri Studio

1 okt - 26 okt

di-zo 11-17 uur

Expositie Pulchri Grafiek 16 Pulchri is een vereniging van kunstenaars met ongeveer 450 leden waarbij alle disciplines in de Beeldende Kunst vertegenwoordigd zijn. Deze grafiek tentoonstelling vindt plaats in alle benedenzalen van Pulchri Studio. Voor de grafici onder de leden een uitgelezen kans om hun kunnen te etaleren en voor de bezoekers een mooie gelegenheid eens kennis te maken met de veelzijdigheid aan kunstenaars binnen de vereniging.

 

zo 9 okt 12 uur

Koffieconcert door leden van het Residentie orkest. Aanvang: 12 uur, vanaf 11 uur koffie & thee in de  sociëteit. Toegang incl. koffie & thee: leden € 5,00 | niet-leden € 8,50 | Ooievaarspas voor half geld

 

zo 9 okt 15 uur Workshop grafiek

 

Lange Voorhout 15

2514 EA Den Haag

www.pulchri.nl

 

5

Haagse Kunstkring

28 sept - 23 okt

wo-za 11-17, zo 13–17

Expositie Grafiek, binnenste buiten Een kleine keuze van kunstenaars uit Den Haag en directe omgeving met aandacht voor verschillende technieken: authentiek, onderzoekend en vernieuwend; inhoudelijk krachtig, verrassend en divers.

Opening 1 okt 17 uur.

 

za 1 okt 17:00 uur Opening

 

za 8 okt 16:30 uur Muziek en Letteren

Leden van de afdelingen letteren en muziek reageren

op tentoongesteld grafiek.

 

zo 9 okt 16:30 uur De kunstenaar vertelt

Exposerende kunstenaars vertellen meer over hun werk.

 

zo 23 okt 16:00 uur Uitloop

 

Denneweg 64

2514 CJ Den Haag

www.haagsekunstkring.nl

 

6

Museum Meermanno

Het museum Museum Meermanno richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden, met een focus op de uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving.

 

zo 9 okt 14-16 uur

Duo lezing Lies Verdenius en Ton Martens

14-15 uur lezing Lies Verdenius

boek/object Kai-awase Symbolon

15.30-16 uur lezing Ton Martens

‘Over Print’ en ‘Over Den Haag’.

 

Lies Verdenius en Ton Martens geven op zondag 9 oktober een duo-lezing over de boeken die zij ieder gemaakt hebben. Welke technieken hebben zij daarbij gebruikt? Welke problemen liepen zij tegenaan? Tussen de beide lezingen door is er koffie met een gebakje in de tuin.

Reserveer: aanmelden@meermanno.nl

Kosten: regulier € 7,50 | student € 5,- | Vrienden van Meermanno gratis | Prijzen zijn incl. koffie met gebak. (Entreekosten voor het museum zijn niet van toepassing)

 

Prinsessegracht 30

2514 AP Den Haag

www.meermanno.nl

 

 

7

Livingstone Gallery

5 okt - 9 okt

Art The Hague (Fokkerterminal)

De galerie is in deze periode gesloten op de gebruikelijke locatie, maar te bezoeken bij Art The Hague (locatie 1 op de kaart)

 

18 sept - 30 okt

wo-za 12-17 en laatste zondag van de maand

Expositie Livingstone in print – 25 jaar grafiek Grafiek van internationale kunstenaars ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Livingstone Editions. Kunstenaars: Pierre Alechinksy, Jim Dine, Jörg Immendorff, A.R. Penck, Louise Bourgeois, Sigmar Polke, José Maria Sicilia, Richard Serra, Robert Rauschenberg, David Salle, Elvira Bach, Armando, Mark Brusse, Klaas Gubbels e.a.

 

Anna Paulownastraat 70 A/B

2518 BH Den Haag

www.livingstonegallery.nl

 

 

8

Atelier Ries Kleijnen

za 8 okt en zo 9 okt

12-17 uur

Open Atelier Werk van Ries Kleijnen Overzicht in grote bladen kleuretsen (en gemengde technieken) van tientallen jaren reizen door Marokko, Costa Rica, Frankrijk, Italië (o.a. Toscane), Spanje, Griekenland, Turkije, Egypte, Chili, Mexico, Guatemala, Cyprus, Paaseiland en Nederland.

Ries laat tijdens Open Atelier een film zien waarin zij het hele proces – van begin tot eind – over het maken van een kleurets toont.

 

zo 9 okt 14 uur

Gedichten en muziek Bère Miesen leest gedichten voor uit eigen werk, begeleid met gitaar en zang van Marne Miesen

 

Gevers Deynootweg 19 d

2586 BB Den Haag / Scheveningen

www.rieskleijnen.nl

 

 

Agenda overige dagen

 

Grafische Werkplaats

di 11, 18 en 25 okt 19-21:00/21:30 uur

Op stap cursus zeefdrukken op papier o.l.v. Annika Syrjamaki, kosten € 120,-

Doorloop in 3 dagdelen het hele proces van zeefdrukken incl. belichten en afdrukken.

 

ma 24 okt 18-19:30 uur

Monday Printing Club droge naald etsen,

kosten € 8,–

Monday Printing Club staat voor kort en krachtig en 1 grafische techniek met deze keer in 1,5 uur een droge naald ets maken.

 

ma 31 okt 19:30-21 uur

Monday Printing Club Special toegang gratis, reserveren verplicht

Een aantal exposanten van Black Beauty vertellen over hun eigen werkpraktijk en over het maakproces van tentoongestelde werk.

 

Spanjaardshof

1 en 2 okt 11-17 uur

Open atelier / lithodemonstratie Ardi Brouwer

In het eerste weekend van oktober staat in het kader van Open Ateliers Den Haag het lithoatelier van Ardi Brouwer open voor bezoekers. Beide dagen geeft zij om 15 uur een litho-demonstratie op haar Erasmus Sutter lithopers uit 1910, in 2001 gemoderniseerd. Hoe gaat het tekenen op steen in zijn werk, het prepareren en drukken van de steen, en hoe komt een meerkleurenprent tot stand.

 

Museum Meermanno

za en zo 12-16:30 uur

Kunstenaars aan het werk in de drukkerij van Meermanno.

Elk weekend in oktober zijn er grafische kunstenaars aan het werk in de drukkerij van Meermanno. Door middel van houtsnede, blauwdruk, etsen, linosnedes, letterpress en kitchenlithos en combinaties van deze technieken wordt uiteindelijk een grafiekmap gemaakt met de veelzijdige collectie van Museum Meermanno als inspiratiebron. Bezoekers kunnen op zaterdag en zondag in de drukkerij komen kijken naar de werkwijze van de kunstenaars en na oktober wordt de grafiekmap te koop aangeboden in de museumwinkel.

 

En verder

 

vr 30 sept 19-23 uur

Culturele route HOOGTIJ#46 langs kunstenaarsinitiatieven, galeries en kunstinstellingen, vindt vier keer per jaar op de vrijdagavond plaats in de Haagse binnenstad. De toegang is overal gratis.

 

za 1 en zo 2 okt

Open Ateliers Den Haag

 

za 29 okt

Museumnacht

last modified 2016-10-07           www.kalkowsky.nl